Koeien, mest, bier en muffins.
Door: Miek en Gerard
Blijf op de hoogte en volg Gerard en Mieke
05 April 2010 | Nieuw Zeeland, Balfour
W're still alive!
En t gaat best moeten we toegeven.
We zijn dus eindelijk eens een keer aan het werk gegaan, en na 4 maanden reizen viel dat de eerste weken niet echt mee moeten we toegeven. Het vroege opstaan, lange dagen en het werk opzich moest wel ff wennen.
Wel we zijn Dinsdag 2 maart begonnen met werken op een bedrijf van Arthur en Hellen Blom. Zij zijn een nederlands paar wat na hun studie aan de HAS in Dronten naar nieuw zeeland zijn geemigreerd om hier boer te worden. Ze hebben inmiddels 3 melkveebedrijven en nog wat blokken land zonder melkstal voor jongvee en voederwinning.
We kenden Arthur en Hellen al doordat Gerard er 3 jaar terug ook een paar daagjes is geweest en we op onze reis door Nieuw zeeland ook ff een bakkie zijn wezen doen.
We zitten op een bedrijf van hen met 430 koeien, het plan is om na de winter 500 koeien hier te melken. Er zat een contract milker op maar deze heeft er zo'n bende van gemaakt dat deze er is afgezet. Nu zit er een interim manager op welke wij assisteren met de boel weer op poten te krijgen. Hij heet Peter is ook al geen kiwi maar een zuid afrikaan, erg goeie kerel met veel kennis hij is consultant geweest op melkveegebied. Hij is ook erg gedreven en wil ons ook graag dingen leren.
Op veel NZ bedrijven kalven ze een keer per jaar maar op dit bedrijf doen ze aan splitkalving. Wat betekend dat er meerdere periodes zijn dat er koeien kalven. De eerste groep koeien gaat in juni droog en kalft in augustus, de andere groep heeft net afgekalfd. Dan blijven er nog zo’n 200 koeien over welke door de winter worden gemolken.
En langzaam aan zien we verbetering! Eerst waren we de gehele dag bezig met alle dagelijkse taken. Waardoor er dus bijna geen tijd overbleef om extra dingen aan te pakken. Maar dit gaat sinds 1,5 week heel goed we hebben nu gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 uur voor extra dingen!
Het bedrijf heeft een ligboxenstal, er zijn nog maar weinig stallen in NZ omdat de meesten koeien hier in de winter niet worden gemolken kunnen ze het gehele jaar buiten lopen, de melkstal is een 2 X 36 swing over.
Het bedrijf heeft een hoge productie maar er wordt ook stevig bijgevoerd.
Door het hele jaar door te melken en een hoge productie is het bedrijf anders dan een typisch nieuw zeelands bedrijf. Maar met deze punten proberen ze de koeien en het land beter te benutten. Het vraagt meer arbeid maar je krijgt ook meer liter per koe en per hectare.
We leren heel erg veel tijdens het werken. Ook leren we veel van de veearts als die langskomt. Ook leren om efficiënter te werken, vooral goede communicatie, vertrouwen in elkaar en logisch nadenken is daarbij belangrijk.
Verder werkte er tot vandaag een Chileense jonge, David. Aardig gozer in huis en hij kan ook wel werken maar alles snappen en begrijpen is soms moeilijker, dit komt vooral door zijn magere kennis aan engels. Hij wil opzich wel maar begrijpt niet alles maar zegt dan wel ja als je vraagt of hij het begrijpt en dan gaat het fout, das wel jammer.
Dan is er nog Bruce, dit is de trekkerchauffeur hij is de hele dag bezig met de voermengwagen vullen en leegrijden, voer aanvegen, weilanden maaien en mest uitrijden als de put bijna overstroomt. Op de zaterdagen neemt Gerard zijn taak over, dan heeft hij vrij.
En wat doen wij? Zo weinig mogelijk!
Haha nee hoor dat is niet onze instelling.
We doen beide melken en koeien ophalen. Daarnaast is Mieke verantwoordelijk voor de kalveropfok en Gerard voor de effluent irrigator.
De effluent irrigator is een grote tuinsproeier op wielen die mest en water over het weiland verspreid. ALs dit niet goed gebeurt (het karretje rijdt niet en blijft de hele tijd op de zelfde plek verspreiding krijg je een bende) kunnen er flinke boetes uitgedeeld worden. Het ding moet ongeveer elke dag verzet worden en dat kost ongeveer 3 kwartier en vaak heb je er nog wel meer werk aan als hij verstopt zit of de kabel is weer eens los gesprongen.
Verder is Gerard nu aan t leren schatten hoeveel kilo voer er in een weiland staat en om dan een weideplan te maken. Dit is belangrijk omdat de koeien de 2/3 van hun voer uit het weiland halen. Een te groot stuk resulteert in een slechte hergroei voor de volgende grazing en een te klein stuk resulteert in hongerige koeien die weinig melkgeven. Daarom is Peter hier nu verantwoordelijk voor maar omdat Gerard dit waarschijnlijk op onze volgende job is, is hij dit nu aan t leren. Verder doet Gerard kreupele koeien bekappen.
Hoe ziet een dag er uit voor ons?
5u de melkmachine is aan en de eerste koeien worden gemolken, als je de eerste koppel koeien moet halen moet je soms al om 4u in het weiland zijn.
8u de laatste koeien zijn gemolken, melkmahcine reinigen, wachtruimte, melkstal, terugloop gang, seperatieruimte schoonspuiten, verschillende groepen koeien uit de stal halen,terug naar juiste weilanden. Mieke gaat kalveren voeren.
Half 9/9u We gaan ontbijten voor een uur, vaak nog ff internetten.
10u, effiirigater, kijken of koeien tevreden zijn in weilanden, allemaal andere klusjes, weilanden afzetten op juiste grote
13u Een uur lunch, we maken nu ook t eten voor de avond klaar zodat we het dan alleen op t vuur hoeven te zetten.
14:30 De eerste groep koeien wordt weer gemolken
5u Melkmachine reinigen, en alles schoonspuiten, Mieke gaat kalveren voeren. Koeien terug naar de weilanden, effiirrigater checken.
Vaak zijn we voor half 7 binnen en dan blijven we nog tot ongeveer 9u op en dan gaan we slapie doen. Wat we doen tussen half 7 en 9 is eten, mailtjes sturen, lezen en een biertje drinken natuurlijk.
De eerste weken waren we pas 's avonds naar 7e binnen en 's ochtends ook pas om 10u. We gaan dus aardig vooruit.
We hoeven hier niet alleen maar te werken. Na elke 11,5 dagen hebben we 2,5 dagen vrij!! Alleen de kalveren moet Miek wel nog steeds voeren. Maar als we echt weg willen kan dit nu ook worden overgenomen, omdat er nu toch nog maar twee nieuwe bijkomen.
Op onze halve dag doen we alle dingen die moeten, boodschappen en schoonmaken en dan hebben we nog 2 dagen over voor andere dingetjes, meestal vullen die zichzelf wel maar in ons huisje zitten doen we dan niet echt. We gaan bij mensen op de koffie of we gaan naar Invergarcill, de grootste stad in de omgeving. Af en toe bakken en braaien we ook eens wat, zo wordt er elke week wel een bak met muffins gemaakt! We zijn nog opzoek naar een Nieuw zeelands kookboek om eens nieuw zeelands te eten. Als we alles een beetje hebben geregeld willen we ook weer wat toeristische dingetjes gaan doen maar we kennen inmiddels best veel mensen in de omgeving en daar willen we ook wel graag op de koffie dus dan zijn de dagen zo om.
Of we nu vrij hebben of niet we gaan zoiezo elke vrijdag naar de kroeg in het dorp om daar te eten en wat te drinken. Als de kroeg niet open is of iemand heeft zin om te koken voor emer mensen gaan we vaak bij iemand thuis eten. Dit doen we met een klein groepje nederlanders. Jeroen, de manager waar Gerard stage voor heeft gelopen 3 jaar terug bij Alfons, zijn vriendin, Hanneke, en Bart een ander nederlandse jongen. Erg gezellig en goed om ff van de farm te zijn en wat te ouwehoeren.
We blijven hier tot eind mei en dan gaan we naar een farm van Alfons en Gea Zeestraten bij Winton, hier gaan we voor een jaar een bedrijf managen, en Mieke zal daarnaast de kalveropfok van de 3 bedrijven van hun doen. In deze maanden hier als normale medewerker proberen we dus zoveel mogelijk te leren om daar te gebruiken. We vinden het spannend maar hebben er heel veel zin in.
05 April 2010 - 06:36
Jan:
heeft die brok dan toch eindelijk een vriendin:O
ik heb het verhaal eindelijk voor de 1e x helemaal door gelezen, klinkt g oed -
05 April 2010 - 09:01
Frits:
klinkt weer goed allemaal,
leve van een melkveehouder in nieuwzeeland is dus tog stukkie zwaarder dan die nederlandse :P die hebbe haast altijd tijd over.
maar succes he! -
05 April 2010 - 11:32
Ruben:
ey
goed te horen dat alles goed gaat.
mooi verhaal en veel succes daar. -
06 April 2010 - 17:37
Riet Ammerlaan :
Hoi Gerard en Mieke
Heb jullie email weer eens gelezen Jullie zijn goed bezich met werken en ervaringop doen En lees dat jullie ook nog tijd maken voor leuke dingen Is wel anders werken met het klimaat in Nieuw-Zeeland Bij ons was het met Pasen regen en koud Het land is nu groen en met plassen erop Hier en daar wat schapen met lammeren buiten Succes groeten
Ome Kees Tante Riet -
06 April 2010 - 18:01
Wessel En Hilda:
Wat heerlijk dat jullie het zo naar de zin hebben.We vinden het erg leuk om jullie verslagen te lezen
Hééél vééél succes toegewenst en de hartelijke gr. uit Denemarken. -
19 April 2010 - 20:51
Barend:
ben net terug van vacantie en zag jullie belevenissen.jullie zijn goed bezig. is de melkpoeder prijs bij jullie met 20 procent gestegen?dat is goed voor de melk prijs.
veel plezier daar en werkze -
05 Mei 2010 - 12:21
Lisanne N.:
Heey,
Een heel leuk filmpje van jullie die we te zien kregen op de reünie van de basisschool!
Leuk om te zien wat jullie doen en waar jullie werken.
Niemand wist er ook iets van dus erg verrassend!
Veel plezier en succes nog!
Grtjes Lisanne -
04 September 2010 - 18:41
Gerard En Mieke:
Er was een zware aardbeving op het zuider eiland van Nieuw Zeeland maar wij zijn in orde Het was 800 km bij ons vandaan en we voelden er niks van.