koekalverij de boer die is erbij!!! - Reisverslag uit Winton, Nieuw Zeeland van Gerard en Mieke SonneClaer - WaarBenJij.nu koekalverij de boer die is erbij!!! - Reisverslag uit Winton, Nieuw Zeeland van Gerard en Mieke SonneClaer - WaarBenJij.nu

koekalverij de boer die is erbij!!!

Door: Miek en Gerard

Blijf op de hoogte en volg Gerard en Mieke

06 September 2010 | Nieuw Zeeland, Winton

Hallo daar op t noordelijk halfrond,

Zo eindelijk weer een levend teken op onze site vanaf de andere kant van de aardbol. Maar goed konden jullie weer even bijkomen van de grote verhalen en avonturen van onze reis. In middels zijn we dus al weer enige tijd een bedrijf aan het managen. Ons laatste verhaal is van onze tijd in Balfour. Hier hebben we onder een manager even een spoedcursus New Zealands farmen gedaan.
Met Pasen hebben we ons eerste vee in NZ opgehaald! 3 kippen!!!! Hoe toepasselijk! Gerard helemaal gelukkig met z’n huisdieren en drie keer raden wie ze iedere dag mocht voeren! Juist Miek! Na enkele weken hadden we nog steeds geen ei. En dat was de reden dat Gerard kippen als huis(schuur)dier mocht. Van Art en Helen hebben we toen twee legkippen gehad! En toen hadden we zomaar bijna iedere dag 2 eitjes!
Op 2 mei hebben we nog een knallend afscheidsfeest gehad. Er was namelijk Duck shooting dat weekend. Dit is de opening van het eendenschiet seizoen. Dit is over heel NZ maar hier in Southland zijn ze er wel heel erg gek mee. Wij zelf hebben geen eend geschoten, maar wel heel veel pogingen om ons heen gehoord. In ieder geval t betekende ook dat deze mensen hun oogst gingen vieren of juist troosten door gezellig naar de pub te gaan. En voor de zaterdag avond hadden ze een DJ geregeld. Nou ja DJ, t was een vrij stevige vrouw die er erg veel zin in had om een avond plaatjes te draaien…. Jeetje die kon echt vrolijk kijken. Maar ja dat mocht de pret niet drukken. We mochten geen van allen meer rijden en zagen nog wel hoe we weer thuis gingen komen. De meeste mensen waren al aardig ver heen voor ze kwamen. Vele nog vol met camouflage kleuren op t gezicht want ja anders zouden de eenden ze zien. Na vele biertjes was t moment aangebroken om over te stappen op sterke drank.! Alleen vond de DJ vrouw t inmiddels ook genoeg (1 uur pas) en de pub vond t ook niet nodig om de music aan te zetten. En voor t geval dat de mensen te dronken werden was de sterke drank vast achter gezet…Doordat we ons niet meer warm konden dansen, wilde Miek Gerards Gaastra vest aandoen maar, deze kon ze niet vinden. Deze had Gerard op de bank neergelegd en nu was die verdwenen. Gerard had door de verdovende biertjes niet door, dat dit betekende dat z´n lievelingsvest (en ook enige nette trui hier) verdwenen was. Dus die bleef verdwaast op de kruk zitten. Hanneke, een vriendin van ons, daar in tegen kroop over de vloer en onder de bank op zoek naar t vest. Maar mocht niet helpen… De pubeigenaar heeft nog even gezocht. Maar nee niet gevonden…. Beetje jammer na zo’n afscheidsfeest. Gelukkig kwam de klap voor Gerard pas de volgende ochtend! Dus nu goed iedereen in de gaten houden, want een Gaastra vest is toch wel echt afkomstig uit NL dus dat valt wel op!
Na ons laatste biertje, hoorden we onze buurvrouw zeggen dat ze naar huis ging. Even vriendelijk gevraagd of ze ook bij ons huis even wilde stoppen en zo waren we rond n uurtje of 2 thuis. Laatste nachtje in Balfour.

Omdat we toch nog wel graag even afscheid wilde nemen van Pete, de manager en Bruce, de tractordriver, hadden we ze gevraagd voor breakfast. Pannenkoeken en hagelslag! Dus zo zaten we na de gezellige pub avond om half 10 aan het ontbijt! En na een gezellig ontbijt afscheid genomen. Toch jammer, na zoveel samen te hebben gewerkt.
Deze ochtend had Gerard twee klappen te verwerken, z’n verdwenen vest en de biertjes van de vorige avond. En we moesten verhuizen. Nu heb je als kampeerder niet zo heel erg veel spullen maar ja altijd meer dan je denkt! Terwijl Gerard druk bezig was om de keuken met een doekje af te nemen. Heeft Miek de auto ingepakt en zo stonden we aan t begin van de middag buiten en trokken we de deur van dit huisje voor de laatste keer achter ons dicht!
Maar we zullen zeker nog een keer terugkomen hier. Ons vee paste namelijk niet in de auto. Dus Pete zal nog even voor onze kippen zorgen, zodat wij eerst een nieuw onderdak voor ze kunnen regelen.

We zijn de berg overgestoken en in Winton beland. Hier de eerste nacht bij Alfons en Gea gelogeerd om de volgende dag bij een van onze collega’s in te trekken. De manager van t bedrijf dat wij gaan managen woonde nog in ons huis. Dus voor een maandje even ander onderdak. De jongen waar we terecht kwamen, is een zeer makkelijke jongen. Dus we zijn de gehele ochtend bezig geweest om onze slaapkamer n beetje aangenaam te maken. Luchten en stofzuigen doet n hoop!!!

Even een korte samenvatting van het bedrijf:
Alfons en Gea hebben 3 bedrijven die vlak bij elkaar liggen, ze worden eigenlijk als een bedrijf gerund. Maar dan met drie melk locaties. Op alle bedrijven staat een ligboxenstal. Dit is echt nog een nieuw begrip in NZ. Wij gaan Dairy 1 voor een jaar managen. Op deze dairy staat een 2 X25 visgraat melkstal en een ligboxenstal voor 650 koeien (dit is met de 10% overbezetting) Door de winter melken we dan ook zo’n 650 koeien. Dit betekend lange melkingen. Dus gelukkig in de zomer melken we zo’n 450 koeien. We hebben 2 Indiërs op het bedrijf werken. Eerst wilde we proberen t melken een beetje te verdelen zodat iedereen niet teveel melkingen hoeft te doen. Maar met n paar dagen hadden we al door dat dit niet ging werken. De enige plek waar deze Indiërs efficiënt werken in de melkput dus ’s morgens melkt Gerard (samen met een van de Indiërs) om de koeien allemaal te zien en ’s middags melken wij zo min mogelijk!
Op dairy 2 is een kiwi aan t managen dit is de jongen waar we dus de eerste maand bij hebben gewoond. Maar net als in z’n huis is hij ook op de farm een beetje makkelijk. Op dat bedrijf staat een 60 stands draaistal met een ligboxenstal voor 450 koeien. In de winter hebben ze daar dus een makkie met melken maar in de zomer melken ze zo’n 650 koeien. Hier werken ze op het moment met 4 man. Maar dan doen ze ook al het trekkerwerk, uitvoeren voor de andere bedrijven.
Op dairy 3 was de eerste maanden de oudste zoon van Alfons en Gea aan t managen. Maar sinds 1 juni is hier een other dutchy, Bart, aan t managen. Hier staat ook een 60 stands draaimelkstal met een stal voor zo’n 700 koeien. Op dit bedrijf worden de najaarskalvende koeien gemolken. Op dit moment werken ze daar met 2 man en een relief milker.
Op ons bedrijf zal de gehele voorjaarskalving plaats vinden. Dit betekend dat er zo’n 1.000 koeien gaan kalven welke allemaal bij ons worden opgestart. En welke kalfjes allemaal door Miek worden gevoerd! Nou de eerste week van hun leven dan. Daarna worden ze verkocht of gaan ze naar de andere kalverenschuur, waar ze door Bart aan de melkvoermachine worden gezet. Kortom als ze goed drinken gaan ze weg! De koeien worden hier opgestart en dan naar dairy 2 over gebracht totdat ze daar op 700 koeien zitten.
Over de winter hadden we nog zo’n 300 logeerkoeien op onze farm. Dit waren koeien van, niet wintermelkers, die niet drachtig waren. Welke vanaf 15 augustus zijn opgehaald. Op zo’n 140 na welke gekocht zijn.
Die koeien waren bij ons omdat 95% van de boerderijen in de winter helemaal droog staan, dit betekent dat ze geen koeien melken en de koeien droog staan. Als een koe niet drachtig is geworden in het voorjaar wordt ze normaal gesproken geslacht, doordat er nu wintermelkers zijn worden de dieren dan soms daar heen gebracht om ze door te laten melken en dan kunnen ze in het voorjaar weer met de eigen koeien worden bevrucht.
Sinds juni is er ook een over all manager aangenomen. Hij, Charles, staat boven de managers van de drie bedrijven en springt overal in waar nodig. Hij heeft zo’n 20 jaar ervaring en wij kunnen echt heel veel van hem leren!

En wat hebben wij allemaal gedaan sinds we hier zijn aangekomen.
De eerste maand was de vorige manager nog op Dairy 1 aan t werk. Mieke was al vlug in de kalfschuur bezig en Gerard heeft héél véél koeien geïnsemineerd, met begeleiding hoor! Maar hij heeft steeds meer t gevoel t onder de knie te hebben. Verder hebben we vooral op D3 geholpen. Hier molken ze op dat moment 3 keer daags de koeien. Gelukkig heeft alleen Miek maar 2 nacht melkingen hoeven te doen. Maar niet echt ideaal als je ook de ochtend melking hebt gedaan!
In deze tijd hebben we ons eerste bezoek vanuit NL gehad! En vriend van Miek is samen met zijn vriendin de wereld rond aan t reizen en waren nu toevallig in NZ. Even een rondleiding over de bedrijven en omdat ze er toevallig op vrijdag waren hebben we ze onze stamkroeg maar even laten zien. De volgende dag hebben ze nog een melking in de draaistal gezien en de kalfjes helpen voeren. Waarna we ze na een stevig ontbijt met eitje weer uit hebben gezwaaid.
Sinds 26 mei hebben we de touwtjes van D1 overgenomen. Toch wel spannend.
Op 31 mei stond er weer een verhuizing op t program. Maar dit keer geen Gerard met een kater!! Alfons had net een nieuwe trailer dus we hoefden ons (geleende) bed niet eens uit elkaar te halen. Dit huis was mooi schoon achtergelaten dus vrij vlug hadden we ons geïnstalleerd. Onze campingstoelen voor de kachel en ons bed in de slaapkamer en dat was alles wat we hadden. De rest gaan we nog wel verzamelen.
Op het bedrijf leek alles in de eerste weken ineens stuk te gaan. Dus erg veel tijd kwijt met alles ontdekken hoe op te lossen en hoe te voorkomen een goeie test! Zeker doordat we ook erg lange melkingen hadden. We beginnen om half 5 en rond 10 uur of later konden we voor breakfast gaan en dan om half 2 weer de middagmelking. Om dan rond 7 uur klaar te zijn, als er geen problemen waren. Maar slowly ging t steeds beter. En kregen we steeds meer tijd op de dag om dingen te fixen.
Intussen hadden we ook nog gewerkt aan ons sociale leven hier. Wat ons naast een hoop gezelligheid ook 2 banken en een eettafel met stoelen te leen heeft opgeleverd (bedankt Dirk en Yvonne!!!) en nog 2 andere stoelen van Hanneke. En zo her en der in de schuren op de farm nog wat verzamelt, dus wel een aardig ingericht huis!! Dus na twee weken met ons bord op schoot voor de kachel op onze campingstoel konden we eindelijk weer aan een tafel zitten. En intussen hadden we de kachel ook iets meer onder de knie gekregen. Een kolenkachel! Maar als die t goed doet echt heerlijke warmte!! We love that thing!!!!
Verder gaan we nog steeds (bijna) iedere vrijdag naar de Pub. En bezoeken we zo af en toe mensen en bezoeken mensen ons. Dus wees gerust we vereenzamen niet!!!
De eerste weken van jullie hadden we ook een echt huisdier, een hond! Jaja echt waar Gerard helemaal gelukkig en de hond overal mee naar toe! Helaas toen haar baasje, Bart, weer terug was van vakantie waren wij ons makkertje weer kwijt. Ze hielp altijd zo goed met kalveren voeren!
We hebben onze bakkunsten ook verder ontwikkeld we bakken tegenwoordig ons eigen brood! Dat brood hier in de winkel is niet zo lekker en onze vriezer is niet groot genoeg om zoveel brood in te bewaren. Nu moeten we wel eerlijk toegeven dat we een kant en klare mix gebruiken. We hopen ooit nog alle losse ingrediënten in de winkel te kunnen vinden. Verder staat er regelmatig een boterkoek of muffins in de oven.

Natuurlijk moesten we ons vee ook nog op gaan halen. En als we toch in de buurt zijn dan maar gelijk weer eens onze pub in Balfour met een bezoekje vereren. Hier weer een gezellig avondje met Jeroen en Hanneke. Natuurlijk kwam ook t verhaal van t vest weer naar boven. Hanneke had al een paar keer gevraagd in de pub of ze m al hadden gevonden, maar nog steeds niet. Na enige tijd komt de eigenares aanlopen met de vraag of dit misschien t vest is dat we zoeken. En dan houd ze een bruin Gaastra vest in de lucht! Gerard helemaal gelukkig en warm!!!

Intussen druppelde t met de kalveren nog steeds door van de herfst kalving. Deze was op Dairy 3 maar sinds eind juni waren de laatste herfst kalfkoeien naar onze farm verhuisd. we hadden zo’n 1 tot 2 kalveren per dag en soms een dagje geen een. Tot eind juli toen ineens begon t harder te stromen. Het begon met zo’n 10 to 15 kalveren per dag de eerste week. Iets eerder als verwacht waardoor de kalvingpad (een open plek beschut door de bomen met een strobed en een voederplaats, waar de koeien kalven) nog niet klaar was. Ook de kalveren schuur was nog niet bepaald voorbereid op zoveel kalveren. Kortom een beetje een mess!
De droge koeien lopen hier op de crop, een soort knollengewas dat de koeien zelf van t land eten. Dat betekent veel draadjes verzetten om ze te voeren. De koeien laten kale grond achter en raad maar wat dat in combinatie met regen geeft! Modder!!! Omdat de kalfdatums niet helemaal klopte was er niemand hier nog echt voorbereid op veel kalfkoeien en waren de kalfkoeien nog niet goed uitgezocht. Er kalfde dan ook veel koeien op de crop… Dat betekend kalveren rapen uit de modder!!
Gelukkig hebben we deze winter een winterdroogte gehad, waardoor t land relatief droog is en we ook weinig in de regen kalveren hebben hoeven rapen tot nu toe!
Begin augustus was t echt top met de kalving toen hadden we gemiddeld 28 kalveren per dag met een top van 38!!!!! Dan heb je echt een vloer vol kalveren en leer dat maar eens drinken!!!

Doordat de verse koeien toch wat meer aandacht vragen werden de melkingen ook langer. Op t moment zijn we rond een uur of half 11 gemiddeld klaar met de ochtend melking. En om 2 uur hangen de cups weer onder voor de middagmelking. En dan als alles meezit zijn we rond een uurtje of 7 klaar. Dus zo ongeveer net als toen we hier net gestart waren. En dan hebben we middag op de dag een brunch. Maar goed met t idee dat dit tijdelijk ff hard knallen is, houden we t vol! ;)
Ook heeft Gerard intussen van Charles geleerd om bij een te groot dood kalf de kop eraf te snijden zodat t kalf eruit kan. We waren samen bezig om t kalf eraf te trekken maar dit wilde niet kop was te groot.. Wij Charles bellen wat te doen. Zegt die snijdt de kop er maar af! Dachten eerst dat die een grapje maakte, want dat doe je niet zelf, denk je als Nederlandse boer. Dus begonnen te geinen welk mes we moesten gebruiken, maar hij was serieus! Toen we hem uitlegde dat we dat nog nooit hadden gedaan en een beetje bang waren om de koe te beschadigen kwam hij eraan en hebben Gerard en Charles t samen gedaan.

Gerard was ook nog jarig in de afgelopen maanden, en aan gezien Gerard meer verjaardagen in het buitenland viert dan in Nederland was het voor hem niet echt anders.
We hebben wat Nederlanders uit de buurt uitgenodigd die we kenden. Het was een erg leuke avond met een kamer vol mensen (t is een kleine huiskamer hoor ;) )
De avond voor Gerards verjaardag hebben we hem ontvoerd naar een restaurant waar ze voor je gaan zingen als je jarig bent. Jeroen en Hanneke waren in dit complot betrokken, t was een heel gezellige avond. Als je aan Gerard vraagt wat hij voor z’n verjaardag wil hebben is t antwoord standaard een konijn! Laten Jeroen en Hanneke dit nu ook gehoord hebben, een zoektocht naar een konijn werd gestart, helaas kwamen ze niet verder als een net overleden konijn…. Maar ze hebben wel een nog veel leuker konijn gevonden, een die ook binnen mag van Miek. Een die danst en zingt! Gerards mooiste kado!
Bedankt voor alle felicitaties. Erg gaaf was een pakket van Mieke’s familie met allemaal Nederlandse lekkernij er in, zoals hagelslag, venco drop, redband snoep, honig soep, paprika chips en de nieuwste cd van guus meeuwis. T lekkers is al bijna op en de cd is al bijna grijs haha.

Ook zullen jullie vast het grote nieuws over de aardbeving hier hebben gehoord. Dit was op het Zuidereiland waar wij zitten. Maar de beving was zo’n 800 km bij ons vandaan dus wij hebben er niets van gevoeld.
Afgelopen zaterdag is Gerard begonnen met z’n nieuwe hobby, een klein moestuintje in orde maken stront erdoor heen gemixt en nu nog even wachten op beter weer en dan kan alles de grond in. We zijn benieuwd wat er dan allemaal uit gaat komen!

Wat staat ons de komende tijd te wachten:
Nou waarschijnlijk komt Gerard Mensen (een vriend uit Dronten) eind september deze kant op. Dus ons tweede bezoek is bijna onderweg. Verder zit een oud huisgenoot van Miek, Klaas Pieter inmiddels ook in NZ, vlakbij Christchurch Hier is hij op een akkerbouw bedrijf aan t werk. Ook hem kunnen we hier op de stoep verwachten en natuurlijk gaan wij ook nog die kant op.
Van 12 oktober t/m 18 oktober hebben we een weekje vrij gepland en gaan we op vakantie. We willen dan KP op gaan zoeken en Theo en Martin Sneek (dan weten jullie dat ook bij deze ;) Dit zijn de achteneven van Miek.
Op 12 november zullen Barend en Tineke, ouders van Gerard, in NZ landen. Ze blijven een maandje. Niet alleen bij ons hoor, een weekje bij ons en ze gaan verder dit mooie land verkennen.

Als er nog meer mensen langs willen komen, we hebben 2 logeerkamers en die vullen we graag :) ook voor een werkervaring is er plaats.

Dit was even een update van onze belevenissen van de afgelopen tijd! We zullen vast nog heel veel vergeten zijn, maar ja als we alles vertellen dan zitten we denk aan t limiet van onze site!

Dikke knuffel Gerard en Miek

• 06 September 2010 - 12:49

Barend Mul:

leuk verhaal,ziet er goed uit. maar petje voor jouw mieke met al die kalveren voeren.en wie is de moeder of doen we hier niet aan.veel plezier en tot over een poosje

• 06 September 2010 - 17:15

Bart Molema:

Hey gerard en mieke
    mooi dat jullie daar nog vermaken. Leuk verhaal hebben jullie weer op het internet gezet. Veel plezier nog daar in het zuiden van de wereld. Groet Bart

• 06 September 2010 - 18:29

Marijke:

Wat leuk om weer iets te lezen en natuurlijk de foto's leuk om te zien.
    En gelukkig hebben jullie geen last gehad van de aardbeving!

Wat een geluk dat Gerard zijn vest weer gevonden heeft, waarschijnlijk iemand die bedacht dat een vest van Gaastra niet handig is om aan te trekken als hij "gepikt" is!

Groetjes Laurens en Marijke

• 06 September 2010 - 18:58

Ellie:

Hey!!

Wat onwijs leuk om weer wat van jullie te horen!! Echt leuk om foto's te zien en jullie verhalen te lezen!! Als het kon pakte ik het vliegtuig en was ik volgende week bij jullie!!

xx en werkse in deze drukke tijd!!

• 07 September 2010 - 15:51

Hanko:

Mooi dat jullie het nog steeds zo goed naar jullie zin hebben! Leuk om te lezen dat naast liefde voor de koeien toch ook nog liefde over is voor het laten groeien van plantjes;)

• 12 September 2010 - 18:25

Oma Mul:

He, kijk ik weer eens naar sonneclaer waar ben je nu, staat er een heel lang verslag van jullie, wat fijn om het allemaal weer eens te lezen, wat een kalfjes moet je voeren Mieke, en Gerard, als je nog wat moeten weten over de tuin vraag je het maar aan opa.
    Mooie foto,s dan zien we een beetje hoe het daar is
    Alle goeds hoor opa en oma.
    p.s.Zondag ben ik jarig komen jullie dan nog even langs oma

• 26 September 2010 - 11:16

Aukje:

hallo mieke en gerard
    hier een bericht van de fam huiser
    alles goed met jullie
    ik heb een computer vandaar dit bericht
    nu vele groetjes
    fam huiser dag

• 26 September 2010 - 14:43

Anja:

Ha Miek en Gerard! Dat is een tijd geleden! Ik begon me juist af te vragen hoelang jullie nog zouden blijven in NZ! Nou nog wel een tijdje dus..... maar ik lees zo dat jullie het suuper goed naar jullie zin hebben! Goed om te horen!
    Veel plezier! xx Martijn en Anja